Slimmer Fietsen

Slimmer fietsen in groepen

Fietsen in een groep is bijzonder. Je rijdt zo dicht op elkaar dat je met minder moeite harder rijdt. Ook spreekt de afwisseling aan. Soms rij je hard op kop, soms zit je lekker uit de wind. Nu eens gaat het om winnen, dan weer om samenwerken. En het is gezellig om met elkaar te rijden. Daarnaast zijn er nog andere weggebruikers, waarmee we rekening moeten houden. Zeker bij mooi weer is de weg aardig vol.

De ene groep fietsers rijdt compacter op elkaar en toch met minder hectiek dan andere groepen. Er moet veel minder gecorrigeerd worden. Er wordt dan ook minder geschreeuwd. Het lijkt wel vloeiender te gaan. Hoe komt dat? En hoe krijg je dat voor elkaar? Daarover gaat deze site Slimmer Fietsen.
Twee verschillende groepjes

Als je in een groep fietst heb je je veiligheid niet meer alleen in eigen hand. Omdat je zo dicht op elkaar rijdt ben je ook afhankelijk van de anderen in je groep en andere weggebruikers.
Slimmer fietsen levert ook veiliger fietsen op.
Foto

Je vindt op Slimmer Fietsen praktische tips over het wielrennen in groepen. Onderwerpen als anticiperen, ritsen, waaier rijden, bochtentechniek, omgaan met krachtenverschil, signalen, rijden in de bergen komen aan bod en hoe je dat slim doet. Met tekst en beelden.
De fijne kneepjes van het fietsen in groepen blijken we in de praktijk niet vanzelfsprekend te leren. Hoe dat komt lees je in Special….
En als we die fijne kneepjes kennen zit onze mentale houding soms in de weg. Special (in twee delen dus)

We nemen aan dat je fiets op orde is. Over het dragen van een helm hoeven we het niet meer te hebben, toch?

Veel plezier en fiets slim!
Handboek
De site heeft de vorm van een handboek, een soort van Wikipedia. Dit is om het overzichtelijk te houden. Regelmatig worden nieuwe delen geplaatst en bestaande delen aangevuld. Met name met beeldmateriaal. Je kan nu al op veel plaatsen zien waar dat gaat komen.

Daarnaast willen we natuurlijk graag reacties. Post die op plaats/link. Zet er een link/verwijzing bij naar het onderwerp waar het over gaat. Dit is ook de plek om met elkaar in discussie te gaan zoals op een forum. Wij zijn heel benieuwd.

Work in progress
De site Slimmer Fietsen zal voortdurend aangevuld en verbeterd worden.
Wil je meewerken? Graag!
We hebben nog veel beeldmateriaal nodig, zoals je kan zien. Maak (of vind) foto’s, video’s, tekeningen of animaties.  of betrere ,,,,
Daarnaast ontvangen we ook graag verbeteringen van de tekst waar die duidelijker of juister kan.
Je kan ze opsturen naar….

Na seizoen 2016 gaan we de website met al jullie reacties een volgende versie geven info@slimmerfietsen.nl
Theo Heuzen
Edwin de Haan