TIPS VOOR ANDERE WEGGEBRUIKERS OVER GROEPEN RACEFIETSERS

SlimmerFietsen is een site voor fietsers. Wat wij handiger, slimmer kunnen doen. Wat andere weggebruikers doen is hun verantwoordelijkheid. Andere weggebruikers weten soms niet wat een groep fietsers kan of niet. Dan is kennis daarover helpend. Misschien kan jij als fietser die kennis verspreiden.

Een groep racefietsers functioneert voor de veiligheid heel anders dan een aantal losse fietsers:

Remmen en van richting veranderen
Een groep racefietsers kan niet makkelijk remmen of van richting veranderen. Dat moet heel geleidelijk gaan om elkaar niet in de wielen te rijden. Als fietsers overgaan van twee aan twee rijden naar achter elkaar rijden, bijvoorbeeld om meer ruimte maken voor passerende automobilisten, dan duurt dat even.

Niet strak langs de kant
Soms rijden fietsers niet strak langs de wegkant, bijvoorbeeld omdat de weg daar slecht of vuil is, of omdat de snelheid hoog is. Dan rijden zij voor de veiligheid wat verder uit de kant.

Toch op de weg, waar een (niet-verplicht) fietspad is
Soms rijdt een groep racefietsers op de weg in plaats van op het fietspad als dat laatste niet verplicht is. Bijvoorbeeld als er veel voetgangers, stadsfietsers of kinderen op het fietspad zijn. Of als het fietspad vol kuilen en gaten zit voor de smalle racefietsbandjes.

Roepen is voor eigen gebruik
In groepen fietsers wordt veel geroepen. Kreten als “Voor”, “Tegen”, ”Achter” zijn bedoeld voor de groepsgenoten, zodat die weten wat ze moeten doen.

Gebaren ten behoeve van achterop komende verkeer
Als een automobilist nog niet kan overzien of hij een groep fietsers kan passeren, maar de fietsers dat al wel kunnen zien, gebaren zij soms naar de achter hen rijdende automobilist of hij kan inhalen of niet.

Inschatten van de snelheid van fietsers niet altijd even makkelijk
Een groep racefietsers passeren die met de wind in de rug 40 km/uur of meer rijdt kost meer tijd dan een stadsfietser die 20 km/uur of minder rijdt. Als ook de weg smal en onoverzichtelijk is, is een foute inschatting als automobilist snel gemaakt.

Hoe een automobilist het voor fietsers makkelijker kan maken:

Laat merken dat u de fietsers hebt gezien en rekening met hen houdt
Als u op een smalle weg een groep fietsers tegemoet rijdt, rij iets langzamer en een beetje meer rechts.
Als u op een kruising komt aanrijden waar u aan fietsers voorrang moet geven, rem wat eerder en duidelijker af zodat het zeker is dat u gaat stoppen.

Toeteren
Toeteren is bij windstil weer meestal overbodig, bij veel wind is het soms handig. Als u toetert, doe dat dan ruim op tijd en niet als u dichtbij bent.
Als een groep fietsers een (niet-verplicht) fietspad niet gebruikt, maar op de weg rijdt, is dat meestal met een reden. Toeterend erop wijzen dat er een fietspad is, levert niets op. Rij er gewoon langs en bedenk dat dat de beste manier is om het voor iedereen veilig en plezierig te houden.

Passeren
Korter dan op 1,5 meter passeren doet fietsers soms schrikken en kan door een rukwind gevaarlijk zijn.
Een groep racefietsers inhalen en kort daarna sterk remmen, bijvoorbeeld voor een wegversmalling, maakt dat de fietsers veel te hard moeten remmen met de kans dat ze op elkaar rijden.