Val Froome Vuelta 2017, etappe 12

https://www.youtube.com/watch?v=G4lH0YnFe1c

Froome is in etappe 12 kort achter elkaar tweemaal gevallen. De eerste val is niet in beeld geweest. Wel het moment vlak daarna. Opvallend is dat hij na de eerste val rustig zijn computer afneemt, zijn fiets neerlegt enz. En ook zijn helpers handelen snel maar rustig. Er is eigenlijk geen woord nodig. Prachtig!
In een interview achteraf vertelde Nieve dat ze rekening houden met dit soort incidenten en daar als het ware al een plan van actie voor klaar hebben.

Wat betreft de tweede val:
Ongetwijfeld had Froome een zekere mate van stress na zijn eerste val.
De auto maakt dat hij zijn bochtlijn niet helemaal prettig kan nemen.
Over het asfalt kan ik op mijn scherm niets bijzonders zien.

Zijn stuur knikt weg en beng, hij vliegt erover heen. Mooi hoe Froome doorrolt en eigenlijk met fiets en al weer overeind wil komen. Dat is natuurlijk een beetje te veel van goede. Dus uitklikken en gewoon weer opstappen.
Waarom knikt zijn stuur weg? Of misschien interessanter: hoe kan je dat voorkomen? Beter gezegd: de kans erop minder maken?
Heeft hij zijn voorrem in de slip getrokken?
Mogelijk hing Froome te veel met schouders en knie naar binnen ipv met heup/zadel. Waardoor het lichaams/fietszwaartepunt te veel binnen de contactlijn banden-weg lag. En er te weinig druk op het voorwiel naar binnen was en het wiel makkelijker kon wegklappen/glijden.

Zie bijvoorbeeld ook de val van Rojas en de val van Darwin Atapuma onder valpartijen